Inkomsten berekenen
Inkomsten berekenen

Wilt u weten wat u gaat verdienen als u in Duitsland aan het werk gaat? Op de website van Werken in Duitsland kunt u uw persoonlijke inkomsten berekenen met deze handige tool van Stenden. Ook vindt u op onze website praktische informatie over bijvoorbeeld solliciteren en het persoonlijke verhaal van Joop Mulder. Hij verloor zijn baan in Nederland maar vond binnen 3 weken een nieuwe baan in Duitsland.

inkomsten berekenen

Uw persoonlijke inkomsten berekenen

Wilt u weten wat u in Duitsland kunt verdienen? Bereken hier een indicatie van uw netto inkomstenOok bieden wij u de mogelijkheid om uw eigen Duitse sollicitatiemap te maken. Door middel van de Solliciteren in Duitsland Service. Met hulp van Stenden kunt u stapsgewijs uw eigen Duitse sollicitatiemap maken.

Waar betaal ik als grensarbeider mijn inkomsten- / loonbelasting?

Over het in Duitsland verdiende loon bent u als grensarbeider belastingplichtig in Duitsland als u uw werkzaamheden op het grondgebied van Duitsland uitoefent. Dat is vastgelegd in het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland. Werkt u voor uw Duitse werkgever in Nederland of in een ander land dan Duitsland, dan bent u over die dagen meestal vanaf de eerste werkdag belastingplichtig in Nederland.

Duitse wettelijke uitkeringen (ziekengeld, werkloosheidsuitkering, Renten) worden in Nederland belast, tenzij deze uitkeringen hoger zijn dan € 15.000,- bruto op jaarbasis, dan worden ze in Duitsland belast. Het Duitse Elterngeld wordt in Nederland belast.

De Duitse werkgever draagt de loonbelasting af aan de Duitse belastingdienst (Finanzamt). U hoeft geen Kirchensteuer in Duitsland te betalen. Wel wordt er Solidaritätszuschlag ingehouden.

In Nederland zult u aangifte moeten doen. Het in Duitsland verdiende loon zult u moeten omrekenen naar Nederlands fiscaal inkomen. Hoe dit moet, vindt u op de website van de Nederlandse Belastingdienst. In Nederland wordt u vrijgesteld van inkomstenbelasting over het Duitse loon omdat u elders – d.w.z. in Duitsland – belast wordt. Als u verder geen Nederlands inkomen heeft dan zult u in Nederland geen belasting hoeven te betalen. Er bestaat geen recht op Nederlandse heffingskortingen. Ook niet voor de niet-werkende partner zonder of met een gering inkomen.

Raadpleeg het GWO (Grensoverschrijdend Werken en Ondernemen) of kijk hier voor de antwoorden op de andere meestgestelde vragen.

Wie zijn wij:

De Provincie Drenthe, UWV, de gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hardenberg en Eems Dollard Regio werken samen in het kader van het Actiedocument Grensoverschrijdende Arbeidsmarkt. Hierbij betrekken wij onze Duitse partners zoals de Agentur für Arbeit en diverse gemeenten in Groningen en Drenthe.

Direct contact?

De adviseurs van UWV en de gemeenten staan voor u klaar.

 

Delen:
Home