Joop Mulder
Joop Mulder
Binnen drie weken een baan

Joop Mulder heeft 35 jaar lang auto’s verkocht in Nederland en verwerkt nu kippenvlees in Duitsland. Door de recessie verloor Joop zijn baan in de autobranche en kwam hij thuis te zitten. Joop (59): “Ik houd niet van stil zitten, ik wilde weer aan het werk.” Dat bleek niet makkelijk op zijn leeftijd.

Joop was vaak te vinden bij UWV (Werkplein Zuidoost Drenthe). Bijeenkomsten, voorlichtingen, workshops, seminars: Joop was erbij. Zo was er ook een voorlichtingsbijeenkomst over werken in Duitsland. Nieuwsgierig als Joop is, was hij ook hier weer van de partij. Na de eerste voorlichting over werken in Duitsland heeft het toch nog een jaar geduurd voordat Joop de stap naar Duitsland heeft gezet.

Binnen een week werk
Joop: “Er gelden andere regels in Duitsland: de hypotheekrenteaftrek, de ziektekosten, de kinderbijslag. Dat was voor mij onduidelijk en zorgde voor onrust. Ik wilde liever in Nederland werken.” Maar Joop vond geen werk in Nederland. Dus heeft hij zich goed laten informeren en de knop omgezet. “Voor mij is de Duitse taal geen probleem, mijn hele leven woon ik al in de grensstreek, dus ik ben ermee opgegroeid. Ik ging naar een bijeenkomst bij JobDirekt in Emmen. En binnen drie weken had ik werk bij Emsland Frisch Geflügel in Haren (D). Het is iets heel anders dan ik gewend ben, maar ik heb tenminste werk en dus een inkomen. Ik ben blij dat ik weer bezig ben en onder de mensen kom.”

Doorgroei mogelijk
Joop heeft al verschillende afdelingen doorlopen bij de kippenfabriek. Vanwege zijn positieve instelling en actieve inzet, wordt hij op alle afdelingen gewaardeerd. Joop: “Ik ben niet vies van hard werken en dat wordt hier gewaardeerd. Ik ben net begonnen aan de opleiding Machine Führer (Operator), dus ik kom steeds verder.” Joop stuurt mensen op de werkvloer aan, dat is soms lastig omdat er naast Nederlanders en Duisters ook bijvoorbeeld Polen en Russen werken. De werkgever organiseert taallessen voor de werknemers. De lessen zijn niet verplicht, medewerkers kunnen hier op vrijwillige basis aan deelnemen. “Ik maak er zelf wat leuks van hier. Er zijn collega’s die met een negatieve houding rondlopen, ik vind het dan mooi om die houding om te buigen in een positieve. Soms lukt dat en soms niet.”

Onderstaande video gaat over de kippenfabriek Frishgeflügel.

Delen:
Home