Iets voor mij
De Duitse arbeidsmarkt
Lukt het niet om een uitdagende baan te vinden? Misschien is werken over de grens iets voor u.

In de Duitse grensgebieden zijn duizenden vacatures. Bijna alle branches hebben te maken met krapte. Er is een grote vraag naar personeel en de Duitse werkgevers staan  positief tegenover Nederlandse werknemers.

Belangrijk voor uw kansen zijn:

  • Uw Duitse taalvaardigheid
  • Uw beroep, vakkennis en diploma’s
  • Bereidheid om te reizen of te overnachten (voor sommige functies)

Twijfelt u of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Lees verder
Vaste baankansen in Duitse techniekbranche
Ook productiesector zoekt veel werknemers

In Duitsland staan vooral werkgevers in de productie- en technische branche te springen om gemotiveerd personeel. Waar het in Nederland voor werkzoekenden vaak lastig is om een vaste baan te krijgen, zijn veel Duitse werkgevers bereid een langdurig dan wel vast dienstverband aan te bieden. Een specifieke opleiding in de technieksector is niet nodig. Meestal kunnen werkzoekenden direct of na een korte scholing beginnen met werken.

Ook levert werken in Duitsland financiële voordelen op voor werknemers. Zo betalen ze over het algemeen minder belasting en is de ziektekostenverzekering vaak goedkoper.

Wilt u weten wat uw voordelen zijn als u een baan zoekt in Duitsland? Neem dan contact op met ons of check onze agenda op voorlichtingsbijeenkomsten!

Cultuur op de Duitse werkvloer
Afspraak is afspraak

De Duitse cultuur is formeler dan we in Nederland gewend zijn. Zo is het niet gebruikelijk om een collega met de voornaam aan te spreken. En privé / werk houdt de Duitser meestal strikt gescheiden.

Lees verder
Sehr Schön!
Carlijn is na een stoomcursus Duits op de werkvloer, via UWV, gaan werken als fysiotherapeut.

‘Ik praat nu thuis soms per ongeluk Duits!’

Mijn ervaring
De Duitse taal
Gewenste taalvaardigheid hangt af van het beroep

Er is een duidelijk verband tussen de gewenste taalvaardigheid en het beroep. Wanneer u bijvoorbeeld in de productie aan de slag gaat, is een beperkte mondelinge taalvaardigheid vaak al voldoende. Daarmee kunt u de aanwijzingen van de leidinggevende begrijpen en met uw collega’s praten. In sommige delen wordt plat Duits gesproken wat sterk lijkt op enkele Noord Nederlandse dialecten.

Wilt u een functie met klantcontacten of één waarbij schriftelijk werk speelt, gaan de taaleisen omhoog. Dan wordt ook vaak een aantoonbaar taalniveau gevraagd.

Benieuwd wat uw niveau is en of dat voldoende is voor het beroep dat u wilt uitoefenen in Duitsland? Doe dan de taaltest op de volgende pagina. Hier vindt u ook informatie over een online taaltraining en een demo van die training.

Taaltest en cursus Duits
Home