De Duitse arbeidsmarkt
De Duitse arbeidsmarkt
Minder flex, meer vast

Werken in het buitenland heeft vele voordelen: 

  • Het helpt bij de ontwikkeling van uw competenties.
  • Het is goed voor uw zelfvertrouwen en communicatieve vaardigheden.
  • Door in een andere cultuur te werken leert u dingen in een ander perspectief te zien. Zo komt u tot nieuwe inzichten.
  • U verbetert uw talenkennis of u leert zelfs een geheel nieuwe taal.

Net als in Nederland blijft de Duitse arbeidsmarkt aantrekken nu bedrijven weer actiever op zoek gaan naar personeel. Een meerderheid van de bedrijven verwacht dan ook te groeien, blijkt uit onderzoek van het Duitse Informatie en Foschung (Ifo). Met name bedrijven in de elektrotechniek en het ontwerp en onderhoud van mechanische systemen zijn hard op zoek. In de productie dachten bedrijven juist iets minder mensen nodig te hebben.

De Duitse economie, de grootste van Europa, herstelde zich snel van de coronacrisis. Bovendien kregen bedrijven er steun van de overheid om hun personeel te kunnen behouden, vergelijkbaar met in Nederland. Daardoor konden de ondernemingen sneller weer uit het dal kruipen.

In de dienstensector is de eerdere dip in de zogeheten werkgelegenheidsbarometer van Ifo weer grotendeels goedgemaakt. In die sector zit nu wel een aarzeling, vooral vanuit de horeca nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt door de Delta-variant van het coronavirus.

Ook voor ongeschoold werk?
Nog niet zo lang geleden had het weinig zin uit te zien naar een (ongeschoolde) baan in Duitsland. De lonen in Duitsland lagen vaak veel lager. Sinds enige tijd kent Duitsland ook het minimumloon, waardoor werken ook echt loont.

In onderstaande video krijgt u meer informatie over werken als Müller/in (Molenaar) bij de firma Rothkötter Haren Duitsland.

Delen:
Home