Duitse arbeidsmarkt
Duitse arbeidsmarkt

Bent u benieuwd naar de Duitse arbeidsmarkt? Op Werken in Duitsland vindt u praktische informatie over werken over de grens. Hier vindt u praktische informatie die u helpt bij het vinden van uw ideale baan.

Duitse Arbeidsmarkt

Praktische informatie over de Duitse arbeidsmarkt.

Vergeleken met Nederland en België heeft de arbeidsmarkt in Duitsland het in de afgelopen tien jaar veel beter gedaan. Als enige van deze drie landen zag Duitsland de werkloosheid sinds 2005 vrijwel voortdurend afnemen. In Duitsland liggen de banen in heel veel sectoren nog voor het oprapen. Met name in de zorg, maar ook in de productie, zitten ze net over de grens te schreeuwen om goede arbeidskrachten. Leeftijd maakt niet uit. Met name voor mensen boven de veertig, die in Nederland moeilijk aan het werk komen, biedt dat goede kansen. ‘Duitse werkgevers zijn ondertussen doordrongen van het feit dat ouderen een groter verantwoordelijkheidsgevoel kennen en minder vaak op maandag dan wel vrijdag afwezig zijn’, aldus een woordvoerder van de Arbeitsagentur in Heidelberg.

Ook voor ongeschoold werk?
Nog niet zo lang geleden had het weinig zin uit te zien naar een (ongeschoolde) baan in Duitsland. De lonen in Duitsland lagen vaak veel lager. Sinds enige tijd kent Duitsland ook het minimumloon, waardoor werken ook echt loont. Nu nog is er een verschil van ongeveer 30 eurocent per uur. Dat wordt volgend jaar echter gelijk getrokken.

Wie zijn wij

De Provincie Drenthe, UWV, de gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hardenberg en Eems Dollard Regio werken samen in het kader van het Actiedocument Grensoverschrijdende Arbeidsmarkt. Hierbij betrekken wij onze Duitse partners zoals de Agentur für Arbeit en diverse gemeenten in Groningen en Drenthe.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op!

Delen:
Home