ziektekosten Duitsland
ziektekosten Duitsland

Wilt u meer weten over Ziektekosten Duitsland? Op Werken in Duitsland krijgt u antwoord op deze vragen. Als grensarbeider bent u namelijk verplicht verzekerd in Duitsland als u minder dan € 56.250 per jaar verdient. U betaalt dan de wettelijke premies voor de Duitse Krankenversicherung en Pflegeversicherung. De Krankenversicherung is niet alleen een verzekering tegen ziektekosten (Sachleistungen) maar ook een ziekengelduitkering (Geldleistungen). U mag in Duitsland zelf uw Krankenkasse kiezen.

Verdient u meer dan € 56.250 dan kunt u zich (voortgezet) vrijwillig verzekeren bij een gesetzliche Krankenkasse of bij een particuliere verzekeraar (Privatversicherung). U zult zich dan niet alleen moeten verzekeren tegen ziektekosten maar ook een ziekengeldverzekering (Krankentagesgeldversicherung) moeten afsluiten. In het geval u particulier verzekerd bent, ontvangt u van uw werkgever een Zuschuss voor deze Krankenversicherung. Het is niet mogelijk om in Nederland (vrijwillig) Zvw / WLZ-verzekerd te blijven.

ziektekosten Duitsland

Ziektekosten Duitsland: De Nederlandse Particuliere polis.

Soms is het mogelijk om in Nederland een particuliere polis af te sluiten. Een particuliere verzekering is voor de meeste Nederlanders (zowel in Nederland als in Duitsland) geen verstandige keuze omdat u geen gebruik kunt maken van de Nederlandse WLZ en Nederlandse zorgverzekering.

Als u ziek wordt, neem dan de volgende stappen:

Allereerst meldt u zich ziek bij uw werkgever op uw eerste ziektedag. Geef hierbij uw verzekeringsnummer door. Vergeet daarnaast u ziek te melden bij UWV (0900-9294). Geef daarbij de volgende gegevens door:

  • Uw eerste ziektedag
  • De oorzaak van uw ziekte
  • Uw verzekeringsnummer
  • De naam van uw Duitse Krankenkasse.

Ga naar de afspraak met de verzekeringsarts van UWV. Van tevoren krijgt u een bevestiging van de afspraak, vergeet deze niet door te geven aan uw werkgever. UWV geeft uw ziekmelding door aan uw Duitse Krankenkasse.

Uiteraard kunt u hierover andere afspraken maken met uw werkgever.

Meer informatie
Voor meer informatie over werken in Duitsland of antwoord op de meestgestelde vragen kunt u kijken op Werken in Duitsland. Daar vindt u praktische informatie die u helpt bij het vinden van uw ideale baan.

Delen:
Home