Caroline Wille
Caroline Wille
“Het Transferpunt heeft een groot netwerk. Geweldig om te zien hoe ze dat benutten.”

Caroline Wille (32 jaar) is geboren en getogen in Duitsland maar heeft nog geen dag in Duitsland gewerkt. Ze werkt namelijk in Nederland aan de NHL Stenden Hogeschool in Emmen. Hier is zij betrokken bij alle grensoverschrijdende projecten en geeft onder andere sollicitatietrainingen en begeleidt studenten met hun scripties over grensoverschrijdende projecten.

Ze is ook aangesloten bij het Grensteam, een samenwerking tussen UWV, gemeenten en onderwijsinstellingen in de grensregio van Zuidoost-Drenthe. Het Transferpunt dat deel uitmaakt van het team ontlast de grenswerker de eerste twee jaar van alle onbekende regelgeving en bureaucratische rompslomp.

Uitdagingen

Dat werken in het buitenland uitdagingen met zich meebrengt, ondervond Caroline aan den lijve. “Sinds ik een kindje heb gekregen heb ik recht op de Duitse kinderbijslag omdat ik Duits ben en in Duitsland woon. Duitsland is best bureaucratisch. Ik moest aantonen dat ik in Nederland geen kinderbijslag, kind-gebonden budget of iets dergelijks krijg. Maar het is best lastig aan te tonen dat je iets niet krijgt. Ik was er al een half jaar mee bezig en kwam voor mijn gevoel geen stap verder. Tijdens een overleg had ik het hierover met Tjerk Mulder, adviseur werkgeversdiensten van het Grensteam. Binnen een half uur was het geregeld. Het is echt geweldig om te zien hoe groot het netwerk van het Transferpunt is en hoe dat wordt benut.”

Doel en voordelen

Het Transferpunt wil werken over de grens net zo makkelijk maken als werken in eigen land. Zo helpen ze grenswerkers bij het invullen en verzorgen van alle benodigde formulieren en ondersteunen ze bij beantwoording van correspondentie met betrokken instanties. Ook verstrekken ze voorschotten als het gaat om toekomstige fiscale of sociale voordelen, zoals belastingteruggave of huurtoeslag. Deze zaken zijn niet zomaar voor elkaar, ook al werkt iemand al lang en breed over de grens. Caroline: ”Ik ben heel blij met de korte lijntjes die het Transferpunt heeft, waardoor dingen snel geregeld kunnen worden.”

Delen:
Home