De Duitse arbeidsmarkt
Minder flex meer vast

Duitsland heeft de economische crisis goed doorstaan, in de grensgebieden zijn duizenden vacatures. Er is een grote vraag naar personeel. Ook staan de Duitsers positief tegenover de Nederlandse werknemers. Bijna alle branches hebben te maken met die krapte.

Belangrijk voor uw kansen zijn:

  • Uw Duitse taalvaardigheid
  • Bereidheid om te reizen of te overnachten
  • Uw beroep, vakkennis en diploma’s

Twijfelt u? Neem dan contact met ons op over uw mogelijkheden.

Lees verder
Cultuur op de Duitse werkvloer
Afspraak is afspraak

De Duitse cultuur is formeler dan we in Nederland gewend zijn. Zo is het niet gebruikelijk om een collega met de voornaam aan te spreken. En privé / werk houdt de Duitser meestal strikt gescheiden.

Lees verder
Sehr Schön!
Carlijn is na een stoomcursus Duits op de werkvloer, via UWV, gaan werken als fysiotherapeut.

‘Ik praat nu thuis soms per ongeluk Duits!’

Mijn ervaring
De Duitse taal
Gewenste taalvaardigheid hangt af van het beroep

Er is een duidelijk verband tussen de gewenste taalvaardigheid en het beroep. Wanneer u bijvoorbeeld in de productie aan de slag gaat, is een beperkte mondelinge taalvaardigheid vaak al voldoende. Daarmee kunt u de aanwijzingen van de leidinggevende begrijpen en met uw collega’s praten. In sommige delen wordt plat Duits gesproken wat sterk lijkt op enkele Noord Nederlandse dialecten.

Wilt u een functie met klantcontacten of één waarbij schriftelijk werk speelt, gaan de taaleisen omhoog. Dan wordt ook vaak een aantoonbaar taalniveau gevraagd.

Benieuwd wat uw niveau is en of dat voldoende is voor het beroep dat u wilt uitoefenen in Duitsland? Doe dan de taaltest op de volgende pagina. Hier vindt u ook informatie over een online taaltraining en een demo van die training.

Taaltest en cursus Duits