Bianca Viel
'Soms schakel ik over op plat Gronings’

Bianca Viel (37) begon in april 2017 aan een stage als verpleeghulp bij Altenpflegeheim St. Nikolausstift in Rhede. Sinds oktober heeft ze een jaarcontract.

Hoe ben je aan de stage in Duitsland gekomen?

“Ik ben al vanaf mijn zestiende Zorghulp. De gemeente wees mij op een stagevacature als verpleeghulp bij een zorginstelling in Rhede. Ik dacht eigenlijk meteen: Wie niet waagt, wie niet wint.”

Is de Duitse taal een drempel voor jou?

“Dat valt mee. Ik heb elke maandagavond Duitse les. Dit wordt gefinancierd door de gemeente. Het is een eis om te mogen werken in Duitsland. Ik ervaar het Duits zeker niet als een barrière. En als ik er niet uitkom, schakel ik over naar plat Gronings, dat verstaan ze meestal wel.”

Voel je je als Nederlandse werknemer welkom binnen de organisatie?

“Ja. In het begin voelde ik me wel een beetje een vreemde eend in de bijt, maar na drie dagen was dat gevoel verdwenen.”

Kun je iets zeggen over de omgang met je Duitse collega’s?

“De arbeidscultuur in het verpleeghuis ervaar ik als redelijk rustig. We gaan ontspannen met elkaar om. Het is heel normaal dat je je collega’s meerdere malen per dag groet, daar moest ik wel even aan wennen. Ook hechten ze veel waarde aan samen eten. Even alleen een broodje eten tussen de middag doe je niet. Daarnaast zijn de mensen behoorlijk gelovig en nemen ze de ‘mittagsruhe’ in het tehuis serieus in acht.”

Je hebt nu een jaarcontract. Hoe is dat gegaan?

“Dat ging heel soepel. Formeel moet je solliciteren. Het is heel belangrijk dat je in Duitsland aan de functie-eisen voldoet. Dat schept duidelijkheid en daar hou ik wel van. Ik ben aangenomen op basis van de ervaring die ik opdeed tijdens mijn stage en mijn motivatie. Een brief schrijven was in mijn geval niet nodig.”

Ben je van plan in Duitsland te blijven werken?

“Ja, voorlopig wel. Er liggen voor mij veel kansen. Diverse vormen van zorg zijn daar nog in opkomst. In Nederland zijn ze bijvoorbeeld wat betreft kleinschalig wonen verder in ontwikkeling. Een keukenappartement is hier vrij gewoon. Ook bepaalde zorginstrumenten, zoals een rollator, zijn lang niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. Wat dat betreft biedt Duitsland voor mij perspectief.”

Delen: